agost 23, 2017

A principis de 1991 la televisió alemanya va començar a transmetre “Nummer 28” un gènere de la pantalla noia conegut com reality xou o telerrealitat. “Numer 28” va ser el primer programa a ajuntar a desconeguts i gravar les seves interaccions, aquest fenomen de la televisió es va reprendre a inicis dels anys 2000 amb “Survivor” i “Big Brother”.

Aquests xou s’encarreguen de documentar situacions sense guió i generar morbositat en l’espectador, com a youporn. A partir d’aquest tipus de transmissions la televisió va començar a prendre un rumb diferent, deixo de ser conservadora i li va donar pas a escenes pujades de to. El sexe va ser un dels principals factors que va causar rating en aquest tipus de programes, “Big Brother” va ser un dels fenòmens que més escenes candents va reunir en les seves emissions de Mèxic i el món.

Porno i sexe retransmitit

El sexe ven. Això és una màxima que cap mitjà sol dubtar i la televisió… per descomptat dels quals menys. En alguns mercats televisius aquests programes són impensables per una qüestió de respecte a l’espectador i factors pròpiament culturals. Un ‘Sex Academy’ en alguna de les networks nord-americanes és impensable. És cert que en el cas espanyol, l’audiència que pot buscar certa morbositat en televisió, com la de ‘Mulla’t‘ al seu moment o ‘Dones i Homes Viceversa’ en principi no tindria a veure amb aquests programes de tall en teoria més educatiu. Són públics diferents, no?

Excusa o morbositat? Sexe és sinònim d’audiència, de soroll en xarxes socials i cap al final de la seva cadena, de diners. Està aquesta nova tendència disfressada d’educació? Programes com l’extint ‘Tots Ahhh Cent’ de laSexta demostraven el seu temàtica nínxol i el seu caràcter real no-lúdic sinó còmic i provocatiu al mateix temps, anava al que anava.

Els penis a la tele

Una fotografia d’un membre viril envaeix la televisió. Així arrenca ‘El penis’, episodi que ensenya a l’audiència el complex món masculí. “Ara que ets petit, només usaràs el xiulet per fer pis. Però més endavant ho necessitaràs per a més coses”, saluda Line Jansrud, la presentadora de l’espai. Adopta un to divertit, natural, proper. Sense introducció prèvia, comença la lliçó.

Temes com el canvi de grandària del penis, les seves diferents parts, l’aparició del borrissol, el creixement dels testicles, la producció d’espermatozoides o el semen s’expliquen a través d’il·lustracions, imatges captades per microscopis, esquemes que la periodista dibuixa en una pissarra i cossos humans reals que ella assenyala i toca sense objecció. Tot en no més de sis minuts.

Una altra imatge, aquesta vegada d’una vagina, dóna pas al capítol ‘Vagina i menstruació’. De nou, Jansrud escull fotografies i models de carn os. Li serveixen per ensenyar l’anatomia de la vulva o situar en un dibuix que pinta sobre la pell ovaris, trompes de Fal·lopi o úter. També palpa els llavis genitals i el clítoris. Minuts després, amb l’objectiu de mostrar els diferents orificis de la matriu femenina, ‘Pubertet’ mostra un motlle de plàstic. Per explicar l’ovulació, opta per ous.